Blogg

Byta däck på bilen – 5 Vanliga misstag vid däckbyte och viktiga begrepp

Att byta däck på bilen är en viktig del av bilunderhållet och kan bidra till säkerheten på vägarna. Här är några viktiga saker att tänka på och vanliga misstag att undvika när du byter dina däck:

 1. Kontrollera däckens mönsterdjup: Det är viktigt att kontrollera däckens mönsterdjup regelbundet, eftersom det kan påverka bilens grepp och hållbarhet. Enligt lag ska däcken ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.

 2. Se till att du har rätt däcktyp: Det är viktigt att välja rätt däcktyp för din bil och körmiljö. Det finns olika däcktyper för olika väderförhållanden och terränger, såsom sommardäck, vinterdäck och fyrårsdäck.

 3. Byt däcken i tid: Det är bäst att byta dina däck innan det blir för sent, eftersom det kan påverka bilens prestanda och säkerhet. Det är bäst att byta dina däck innan mönsterdjupet är för litet eller däcken har blivit för slitna.

 4. Byt alla fyra däcken samtidigt: Det är viktigt att byta alla fyra däcken samtidigt, eftersom det kan påverka bilens hantering och stabilitet. Byter du bara ett eller två däck kan det orsaka obalans och slitage på bilens komponenter.

 5. Kontrollera däckens tryck: Det är viktigt att kontrollera däckens tryck regelbundet, eftersom det kan påverka bilens prestanda och bränsleförbrukning. Det är bäst att kontrollera däckens tryck när däcken är kalla, eftersom trycket kan öka när däcken värms upp.

Vanliga misstag när man byter däck är att inte kontrollera däckens mönsterdjup, inte välja rätt däcktyp, vänta för länge med att byta däcken, byta bara ett eller två däck och glömma att kontrollera däckens tryck. Genom att undvika dessa misstag kan du säkerställa att dina däck är i bra skick och bidra till säkerheten på vägarna. Lägg dessa på minnet till nästa gång du ska utföra däckbyte från sommdäck till vinterdäck.

Viktiga begrepp att känna till för att unvika misstag vid däckbytet:

När du ska utföra ett däckbyte på din bil är det viktigt att känna till vissa tekniska begrepp. Här är några viktiga begrepp att känna till:

 1. Däckdimension: Däckdimensionen anger storleken på däcket och består av fyra siffror. Den första siffran anger däckets bredd i millimeter, den andra siffran anger däckets höjd i procent av däckets bredd, och den tredje siffran anger däckets fälgstorlek i tum.

 2. Mönsterdjup: Mönsterdjupet är det djupet på det mönster som finns på däckets yta. Mönsterdjupet påverkar däckens grepp och hållbarhet. Enligt lag ska däcken ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm.

 3. Däcktryck: Däcktrycket är det lufttryck som finns inuti däcket. Det är viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet, eftersom det kan påverka bilens prestanda och bränsleförbrukning.

 4. Däcktyper: Det finns olika däcktyper för olika väderförhållanden och terränger. Sommardäck är avsedda för användning under varma väderförhållanden, vinterdäck är avsedda för användning under kalla väderförhållanden, och fyrårsdäck är däck som kan användas under alla årstider.

 5. Däckmönster: Däckmönstret är det mönster som finns på däckets yta. Det finns olika typer av mönster, såsom ribbmönster, blockmönster och diagonalmönster, varje med olika egenskaper och fördelar.

 6. Balansering: Balansering är processen att jämna ut däckets vikt runt fälgen för att undvika vibrationer och ojämnheter. Balansering är viktigt för att säkerställa att bilen kör jämnt och för att undvika onödigt slitage på bilens komponenter.

 7. Alignment: Alignment är processen att justera bilens hjulinställningar för att säkerställa att hjulen är rakt i förhållande till varandra och bilens kaross. On-alignment kan orsaka ojämnheter i däckens slitage

Similar Posts