Blogg

Firar vi egentligen påsk?

Nu tänker alla att det är väl klart att vi firar påsk och äter påskbord. Alla som firar påsken firar påsk. Som de flesta vet firas påsken till åminnelse av hur Jesus dog på korset och återuppstod på den tredje dagen.

Men under årens lopp har symboliken ändrats allt mer och mer. Gemene man ger sig inte längre ut till kyrkan för att ta del av någon gudstjänst, än mindre spenderar vi “den tysta veckan” i sorg och tystnad som vi gjorde förr.

Var kommer våra påsksymboler ifrån?

Idag är det kycklingar och påskharar som gäller. Men var kommer egentligen dessa ifrån?

Inom den hedniska tron, även kallad Wicca, firas högtiden Ostara. Ostara är namngett efter vår- och jungfrugudinnan med samma namn. Hon symboliserar skiftet mellan vinter- och sommartid, fertilitet, återuppståndelse och nytt liv. Ungefär som den fornnordiska gudinnan Freja. Hon kallas även Eostre, vilket är grunden till engelskans easter och estrogen.

Enligt mytologin mötte gudinnan Ostara en förtvivlad fågel som nyss fått sitt rede och sina ägg nedtrampade av en ond jägare. Fågeln bad gudinnan om att få bli ett annat djur. Ett djur som kunde springa fort och bli svårt att fånga. Ostara förvandlade då fågeln till en hare och varken jägaren eller hans hundar kunde någonsin få tag i henne. Haren sörjde dock fortfarande sina ägg och därför gav Ostara henne förmågan att lägga ägg en gång om året. Nämligen på våren då gudinnan Ostara firas. 

Det sägs också att haren blev vårgudinninna Ostaras favoritdjur efter ett besök hon gjorde i skogen. Alla skogens djur gav gudinnan en dyrbar present för att hedra henne. Men haren hade ingenting att ge. Hon letade i hela sin håla och till sist hittade hon ett ägg. Hon dekorerade det vackert med färgglada mönster för att få den enkla gåvan att te sig bättre. När Ostara mottagit harens gåva och förstått att haren hade gett henne det sista hon ägde blev haren hennes favoritdjur och därför avbildas haren oftast med henne och har i sig blivit en symbol för vår, fertilitet och pånyttfödelse.

Ägget är också en symbol för fertilitet, den sexuella föreningen och vårens ankomst. Vi äter och målar ägg varje år. 

Traditionerna blandas ihop

Den hedniska högtiden Ostara infaller bara några dagar före eller efter den kristna påsken. Dagarna mellan vårdagjämningen och första fullmånen. De kristna tog därför fasta på symbolerna och använder dem idag som sina egna.

Wiccautövare har som sed att tända brasor under Ostara som en påminnelse om gamla tiders häxbränningar. Under firandet hade man förr på sig sin vackraste sjal för att glädja vårens jungfrugudinna. Påskkärringar kommer också från den kristna villfarelsen att byns alla häxor passade på att flyga till Blåkulla under påsken när Guds makt ansågs vara försvagad.

 

Påskriset har både en kristen mening och en hednisk. De kristna ser påskriset som ett redskap för att späka sig själv under påsktiden. I hednisk tro symboliserar påskriset änden på en kvast.

Similar Posts